Ispis

U Zadru obilježen Tjedan jednakosti!

 

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ  zajedno sa četvero udruga mladih diljem Hrvatske su obilježile Tjedan jednakosti, koji se održao od 13.4. do 17.4.2015.

U znak jednakosti 2 01

Tjedan jednakosti obilježen je u različitim dijelovima Hrvatske:  u Splitu (Info Zona), Rijeci (Udruga „RICZM“ UMKI), Puli (Udruga ZUM), Donjem Miholjcu (Udruga MIGRA) i u Zadru (Udruga CINAZ), a organiziran je u okviru projekta Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i Cenzure Plus.

Zajednički cilj obilježavanja Tjedna jednakosti bio je osvještavanje građana i građanki o važnosti razumijevanja i uvažavanja različitosti svih vrsta. Prije samog obilježavanja Tjedna jednakosti, održani su treninzi u Zadru i Samoboru, na kojima su sudionici učili i raspravljali o diskriminaciji te izradili inicijalni okvir projektnih prijedloga koji su na koncu rezultirali obilježavanjem Tjedna jednakosti.

OBILJEŽAVANJE TJEDNA JEDNAKOSTI U ZADRU (UDRUGA CINAZ)

U Zadru smo planirane aktivnosti projekta usmjerili na socijalno uključivanje i stvaranje pozitivnog ozračja za mlade iz alternativne skrbi, koji su socijalno osjetljiva i  marginalizirana skupina u našoj lokalnoj zajednici. Zadarski Tjedan jednakosti obilježile su različite informativne, sportske i kreativne aktivnosti u kojima su sudjelovali volonteri, učenici iz četiri zadarskih srednjih škola te štićenici iz Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, s ciljem da potaknemo vršnjačko pomaganje, sklapanje prijateljstava i druženja mladih u sklopu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te promoviranja važnosti volontiranja među mladima.

Prvi dan smo započeli sa tribinom o volontiranju među mladima u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar, na kojoj se informiralo o funkcioniranju Doma, o Tjedan jednakosti01mogućnostima i prilikama za volontiranje u toj ustanovi te su se podijelila različita volonterska iskustva. U utorak smo organizirali volontersku akciju farbanja ograde Doma za odgoj djece i mladeži Zadar pod nazivom „Ogradimo se od predrasuda“, u kojoj su sudjelovali mladi učenici Gimnazije Franje Petrića, volonteri Udruge CINAZ i mladi štićenici iz Doma. Treći dan organiziran je sportski turnir u nogometu i košarci u kojem su sudjelovale momčadi iz triju srednjih škola (Srednja škola Stanka Ožanića Zadar, Hotelijersko-turistička škola Zadar i Gimnazija Franje Petrića Zadar) zajedno sa vršnjačkom momčadi iz Doma.  Četvrtak je bio posvećen razvijanju kreativnog izražavanja: oslikavanje i uređenje balkona Doma u kojem su sudjelovali učenici Srednje škole za primjenjenu umjetnosti i dizajn Zadar sa svojim mentorima i mladim štićenicima (slika lijevo). U petak, kao završetak tjedna, organiziran je koncert na kojem su nastupili mladi zadarski glazbenici (studentska a capella skupina AKA Crescendo, duo No ordinary i učenici Gimnazije Franje Petrića) uz dodjelu zahvalnica svim suradnicima u projektu. Više o tome možete pročitati ovdje.

KAKO JE OBILJEŽEN TJEDAN JEDNAKOSTI U DRUGIM GRADOVIMA?

Udruga Info zona u Splitu je organizirala različite aktivnosti, kao što je predavanje "Kako se ponašati u društvu osoba s invaliditetom". Tijekom tjedna postavljena je i fotografska izložba, prikazan kratkometražni dokumentarni film koji je nastao na radionici izrade dokumentarnog filma, prezentirane su ilustracije polaznika tečaja ilustracije,te su se čitale kratke priče na temu jednakosti koje su također nastale u pripremi Tjedna.

U Rijeci Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI u svojoj se lokalnoj zajednici odlučila baviti problematikom diskriminacije Roma, pa se organizirao nogometni turnir u romskom naselju, izložba fotografija koje su nastale za vrijeme drugih aktivnosti, te prezentacija tradicionalne romske glazbe.

Udruga ZUM iz Pule organizirala je javne akcije gdje su mladi aktivisti i aktivistkinje bili prerušeni u razne likove iz prošlosti, kao što su Betty Friedan, Rose Parks, Luthera Kinga itd., te su u javim prijevoznim sredstvima pokušali građanima dočarati posljedice diskriminacije. Također, sniman je i kratki film koji je nastao snimanjem spomenutih aktivnosti tijekom Tjedna jednakosti u Puli.

U Donjem Miholjcu, Udruga Migra u sklopu Tjedna jednakosti organizirala je kreativne radionice, dane društvenih igara te međugeneracijski koncert s ciljem pronalaženja zajedničkih interesa između svih generacija.

Nadamo se da je ovaj Tjedan jednakosti potaknuo sve nas na razmišljanje o problemima diskriminacije u našemu društvu, te da će se jednakost u različitostima nastaviti promovirati i nastaviti kroz daljnje aktivnosti i druženja sa manjinama i marginaliziranim skupinama u društvu, kako u Zadru, tako i u ostalim sredinama.

Tjedan jednakosti02

 

Martina Đurković, Morana Rogić