KAKO BITI USPJEŠAN NOVINAR I KOJI SU RIZICI POSLA?

          Što je to zapravo novinarska profesija, kako se upoznati s tehnologijom novinarskog posla i čime se novinar mora voditi da bi istražio neki događaj i napisao vijest, izvještaj ili komentar? – neka su od pitanja na koja su pokušali odgovoriti učenici zadarske osnovne škole „Šime Budinić“, zajedno s bivšim novinarom i predavačem brojnih kolegija vezanim uz novinarstvo i medije na zadarskom Sveučilištu doc. dr.sc. Nenadom Vertovšekom i dugogodišnjim voditeljem novinarskih radionica u udruzi CINAZ.

20170328 131537

        Razgovor o novinarstvu i izazovima novinarskog posla organiziran je kao dio kreativne novinarske radionice koju inače (uz čitav niz različitih radionica i seminara) organizira Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ u sklopu Izvannastavnog i izvannškolskog programa za djecu i mlade u osnovnim i srednjim školama zadarskog područja.  Zanimanje za ovu radionicu je pokazala Nade Nekić, prof. njemačkog jezika iz osnovne škole Šime Budinić koja ujedno vodi i izvannastavnu aktivnost „Učenje za poduzetništvo“ te organizira aktivnosti za grupu učenika „Mali poduzetnici“.

         I ovog puta okupio se znatan broj učenika od petog do osmog razreda unatoč tomu što je bila riječ o sedmom satu, te su pokazali zavidnu pozornost i spremnost da sudjeluju u radu i razgovoru. Čak štoviše, prof. Vertovšeka zapravo su „zasuli“ pitanjima o novinarstvu, o tome kako je biti novinar, kako se postaje uspješan novinar, koje osobine treba imati osoba koja želi biti uspješna u novinarstvu, kako pokrenuti novinarski posao, prepreke na koje novinari nailaze u današnje doba, koji su rizici tog posla, pozitivne i negativne strane te profesije….Pažljivo su slušali i primjere iz tri desetljeća profesionalnog iskustva u svim vrstama medija, te pitali sve što ih je zanimalo i o odgovornosti novinara, potrebnom znanju i vještinama.

20170328 131529

        Voditelj radionice bio je vrlo ugodno iznenađen pitanjima i učeničkim zanimanjem za rad, što je očigledno bio rezultat i njihove prethodne pripreme za ovaj susret. U svakom slučaju, mora se istaknuti zalaganje i trud prof. Nekić, zajedno s vrlo komunikativnim i oštroumnim učenicima, kao i pohvaliti osnovnu školu „Šime Budinića“ za uspješnu suradnju s udrugom CINAZ i kao školu u kojoj uprava i profesori već niz godina , uz redovno obrazovanje učenika, marljivo rade i organiziraju razne vrste izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti.