Konvencionalni osvrti na iskustva sa seminara ili treninga usredotočeni su na sam sadržaj predavanja i dinamiku učenja pa ne stižu opisati aspekt opipljiv isključivo srcem. Zato ovog puta donosimo osvrt na različitosti koje upoznajemo na međunarodnim treninzima:

craiova 1

Rano jutro, pola šest... na put ipak ne kreće Milena, već tročlana hrvatska ekspedicija destinacije,  prvo glavnog rumunjskog grada Bukurešta, a potom tristo tisuća žitelja velike Craiove, gdje smo pohađali 10-dnevni seminar „Snage neformalnog učenja“ u sklopu Erasmus + projekta, organiziranog od strane rumunjske organizacije CERT uz partnerstvo udruge CINAZ, među ostalim partnerima.

Hrvatsku su tako predstavljali: Lucija - mlada dramska umjetnica, producentica i redateljica, iskusna u organizaciji filmskih festivala, radu sa mladima, ali i u srčanom predavanju hrvatskog jezika, Mateja-psihologinja specijalizirana za ljudske resurse, putnica i duša svake zabave te moja malenkost.

Craiova 8

Puni upitnika, nade i neizvjesnosti vinuli smo se u zrak avionom destinacije Bukurešta. Toplu susretljivost Rumunja osjetili smo netom smjestivši se u sobe privatnog smještaja u samom centru grada. Naime, susretljiva stanodavka pripremila je pregršt informacija i letaka s uputama kako provesti noć u Bukureštu, gdje izaći te što vidjeti. Našu pozornost zaokupio je obećavajući festival u najvećem bukureštanskom parku. S pravom, jer imali smo što i vidjeti - u srcu predvinog parka postavljena je impozantna pozornica sa koje su publiku rasplesali svjetska atrakcija „The Baseballs“, poznati po rockabilly obradama poznatih svjetskih hitova. Sudeći prema prvoj rumunjskoj večeri, naslutiti smo da će ovo biti avantura za pamćenje.

Ujutro idućeg dana zaputili smo se vlakom prema Craiovi. Putnicima naviklim na „ultrasonične“ brzine hrvatskih željeznica put do Craiove proletjet će u treptaj oka. Odiseju dolaska na predviđenu lokaciju treninga zaključili smo putovanjem živopisnim taksijem, „uživajući“ u lokalnom folkloru cjenkanja sa prepredenim taksistima osmjeha Mona Lise i „milog“ pogleda odbjeglog zatvorenika.

Umorni, ali sretni što smo došli u jednom komadu u hostel, mjesto seminara, započeli smo upoznavanje ekipe s kojom ćemo idućih deset dana dijeliti i zoru i suton. A kakva je to ekipa bila...

Craiova 2

Najdraži i najbolji cimer na svijetu. Sinonim uljudnosti, smijeha, pristupačnosti i empatije, stereotipni blagoglagoljivi Talijan, velikog osmijeha i još većeg srca. Strastveni alpinist, ali i ljubitelj nogometa i ženske ljepote.

Slovakinja, doktorica engleskog jezika, profesorske strogosti tijekom ozbiljnih tema, a dječje zaigranosti i veselja kad se „svjetla kamere ugase“. Idealni mi suučesnik u kreiranju kasnonoćnih „spački“ po hotelu.

Kretski grk zaraznog iščašenog engleskog govora, uvijek raspoložen za zabavu i „blesiranje“, ali ispod zabavne maske stoji vrlo inteligentna osoba dubokog poimanja svijeta sa iskustvom rada i na uzavrelom brdovitom Balkanu i na kapitalistički hladnijem Otoku.

Mlada razigrana profesionalka, izrazite MTV-evske pozitive koja se na predavanjima ne odvaja od laptopa, slušajući voditeljicu dok istovremeno ažurira stranice projekta Smile in the world“, pokrenutog u svrhu suprostavljanja rastućoj apatiji, vidljivoj diljem Europe.

Tri rumunjska „anđela“, prozvana tako zbog ugodnog i toplog karaktera, dječjeg izgleda te neograničene susretljivosti i strpljivosti. Uvijek pažljive, ali i spremne na zezanciju. Osobe koje su me oduševile zrelošću jer, u pravilu, ne očekujem susresti izuzetnu razinu životne mudrosti u tek punoljetnih osoba. Puf, moje predrasude otišle „u papar“.

Voditeljica seminara katica je za sve. Najkvalitetniji facilitator, strpljivi roditelj svima, žena koja se u poodmakloj trudnoći (8. mjesec) uvlači u špilje te žonglira vatrom. Motivator koji ostavlja utisak u vama kako je sve moguće ostvariti, da se ne treba bojati promjena niti izazova te kako će sve biti dobro.

Craiova 7

Mršavi Turčin, nekadašnji vojnik, nezadovoljan besmislom vojne karijere, napravio je „salto mortale“ te se posvetio radu s mladima, dramskoj umjetnosti i lutkarstvu. Liderskim zanosom pogonjen, priuštio nam je nezaboravnu ljetnu večer, igrajući se komunikacije na imaginarnom jeziku uz njegov simultani prijevod. Smijeh je odzvanjao centrom Craiove, a oduševljeni vlasnik bara ustupio nam je cijeli kat da možemo nastaviti sa zabavom plešući do rana jutra.

Njegov sunarodnjak, sušta suprotnost po izgledu i životnoj priči, mladi operni pjevač, impozantnog glasa, ali još impozantnijeg srca, dječje topline, veselja i zarazne naivnosti. Netko tko svijet gleda skroz ružičaste naočale, takvom energijom da i sam želiš pronaći tu optiku i ne skidati ih nikad više.

Rođena umjetnica, Bugarka istančanog osjeta za lijepo, kreativka koja koristi gotovo svaki trenutak mirovanja za crtanje i oslikavanje, omogućila nam je da na jednu noć se pretvorimo u likove iz mašte te pridružimo tradicionalnom ljetnom lutkarsko-maškaranom festivalu „Puppets ocuppy the streets“.

Craiova 6

Ovo su tek neke od živopisnih osoba koje sam imao čast upoznati tijekom rumunjskog iskustva koje „otvara oči“. Tako smo na deset dana uspjeli otključati kreativnost, baciti maske i „biti svoji“, što prečesto u matičnom okruženju nije moguće, što zbog pritiska očekivanja okoline, što zbog sebi nametnutih okova.

Naučli smo razmišljati drukčije, iskočiti iz standardnih okvira zadanih obrazovnim sustavom i predodžbom nastavnog procesa usađenom od najranijeg doba. Topla preporuka za ispunjenje ljeta svim mladima koji žele, uz vrijedno znanje, otkriti i dokud sežu njihovi kreativni kapaciteti, kako se snalaze u multikulturalnom okruženju te steći prijateljstva (možda i ljubavi) s neobičnim, gotovo renesansnim ljudima.

Uvijek ću se vraćati u Craiovu, makar u mislima, vrteći slike tog mjesta smijeha, sreće i spontanosti.

Andrej Fric, Udruga CINAZ

Craiova 5