Tijekom prosinca, zbog pridržavanja epidemioloških mjera, održali smo online dijalog EU-a s mladima. Radilo se o provođenju 9.ciklusa Dijaloga EU-a s mladima u sklopu kojeg smo educirali, ispitali i raspravili upoznatost mladih s informacijama koje se plasiraju putem medija te kako pronaći točne informacije, razumjeti ih, procijeniti i upotrijebiti (npr. ovisnost o internetu, vršnjačko nasilje na internetu, širenje lažnih vijesti, propaganda, govor mržnje, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba podataka na internetu).
 
 

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Taj se proces do 2019. godine zvao strukturirani dijalog s mladima, a sada je poznat kao Dijalog Europske unije s mladima (više na: eupita.eu). 

Naša volonterka i lokalna koordinatorica za dijalog EU-a s mladima, Helena Mikulandra provela je fokus grupu na kojoj su mladi u okviru podcilja 9. Cilja za mlade (Pružiti bitne, sveobuhvatne i youthfriendly informacije, koje su za mlade razvili sami mladi, kako bi se podržalo njihovo aktivno sudjelovanje) raspravljali o medijskoj pismenosti, odnosno temama lažnih vijesti, clickbaita, zaštite privatnosti i govora mržnje.

Zaključak fokus grupe je da ispitani mladi uglavnom prepoznaju lažne vijesti i to usporedbom s drugim izvorima informacijama i pristupu informacija s određenom sumnjom. Clickbaitove prepoznaju po velikim slovima i uskličnicima, no nisu bili svjesni onih kojima naslov ne odgovara sadržaju. S govorom mržnje mladi se najviše susreću na društvenim mrežama, odnosno facebook statusima i komentarima gdje su takvi komentari uglavnom usmjereni protiv gay osoba, migranata, odnosno izbjeglica i Srba. Granicu slobode govora postavljaju do trenutka kada se narušava emocionalna stabilnost druge osobe. Društvene mreže donose i ugrožavanje privatnosti te se mladi upravo tu najviše susreću s istom. Najviše ih zabrinjavaju facebook i instagram. Međutim, ispitani mladi nisu svjesni drugih kršenja privatnosti u offline svijetu. Ono što mladima nedostaje je centar za informiranje, odnosno centar za mlade koji će ih usmjeriti ka točnim informacijama i daljnjem obrazovanju ili prekvalifikacijama. Mladima nedostaje informiranja, edukacije, prostora za provođenje slobodnog vremena, poticaja za sudjelovanje u civilnom društvu, ali i građanski odgoj.

Na kraju fokus grupe, mladi su podijeljeni u dvije grupe te je svima dan zadatak da pronađu po jednu lažnu vijest, clickbait i istinitu vijest te da prepoznaju iste od druge grupe. Svi mladi su uspješno riješili zadatak.

 
 
piše: Helena Mikulandra