Ispis

 

Studijski posjet Silkeborg Production School udruzi CINAZ !

 

Danska škola Silkeborg Production School je na zajedničkom druženju s udrugom CINAZ razmjenila vlastita iskustva i probleme iz područja nezaposlenosti i obrazovanja, koje muči i Hrvatsku, s ciljem unaprijeđivanja ovih zajedničkih problema.

P1060029

                                                                                     Predstavnici danske Silkeborg Production School i udruge CINAZ

Druženje, odnosno predstavljanje i razmjena iskustva danske Silkeborg Production School i udruge CINAZ odvijalo se u Zadru 25. rujna 2013. godine. Silkeborg Production School je tražila organizaciju u Hrvatskoj s kojom imaju slične interese za organizirani studijski posjet, te smo imali čast da su odabrali baš udrugu CINAZ. Studijski posjet su organizirali s ciljem dobivanja i razmjene ideja u rješavanju zajedničkih problema koje muče mlade u Danskoj i Hrvatskoj.

Tridesetak učitelja Silkeborg Production School su s velikom pažnjom poslušali predstavljanje i prezentaciju o djelovanju i postignućima udruge CINAZ. Iz predstavljanja Silkeborg Production School, kao nevladine organizacije, saznajemo da provode radionice dizajna, stolarstva, obrade metala i čelika, medijske radionice, projektni menadžment, radionice kuhanja, i organizacija različitih događanja. Naravno, kao i u našoj udruzi, i ovoj nevladinoj organizaciji radionice su besplatne. Glavni im je cilj da pripreme mlade ljude za dodatno obrazovanje i/ili posao. Uvjeti su da polaznici imaju između 16 i 25 godina, da nemaju predhodno formalno obrazovanje i da su nezaposleni. Ono što je nama bilo zanimljivo jest činjenica da ovaj oblik obrazovanja financira danska vlada, a tijekom trajanja programa mladima su pokriveni čak džeparac i određena vrsta stipendije! Uzmemo li u obzir da u ovoj najmanjoj nordijskoj zemlji smještenoj na sjeveru Europe ima čak 80 ovakvih škola, da 65 posto polaznika završava ovu školu, smatram da je ovakav način obrazovanja od velike pomoći pri riješavanju problema nezaposlenosti mladih i stjecanja iskustva i prakse. Organizacija također prati daljnji rad i razvoj svojih polaznika te često dobivaju povratne informacije o uspjesima polaznika nakon završetka školovanja. Polaznici, kojih je trenutno 170 mladih ljudi, ostaju u školi prema vlastitoj potrebi, odnosno od par mjeseci do godinu dana, nakon čega dobivaju certifikat o položenom usavršavanju, objasnio nam je na naš upit Jasper Hawsen. Također, uzimaju i u obzir djecu s posebnim potrebama, primjerice, jedan im je polaznik gluhonjem, a trude se da polaznici ostaju zainteresirani za nastavu, pa se nerijetko radionice odvijaju i u prirodi. Podpredsjednica pri Silkeborg Productin School, Mariane Fenger, istakla je da su oni, baš poput udruge CINAZ, krenuli od potreba mladih na lokalnoj razini, te su se izborili da danska vlada ovu ideju o obrazovanju i zapošljavanju mladih prepozna kao potencijal i započne financirati.

Naravno i naša vlada poduzima određene mjere zapošljavanja mladih kao što je, primjerice, stručno osposobljavanje i javni rad. Budući da i sami imamo pripravnicu Martinu, odnosno na stručnom osposobljavanju od godinu dana za 1600 kn mjesečno, te joj ne ide staž, smatramo da je ovaj način „zapošljavanja“ samo privremeno riješavanje problema nezaposlenosti. Možda bi se trebali ugledati na skandinavske zemlje, i hitno poduzeti nove mjere zapošljavanja, jer istraživanja govore da je trenutno nezaposlenih mladih osoba u Hrvatskoj oko 52 posto, u dobi ispod 25 godina!

Sa danskom školom Silkeborg namjeravamo ostati u kontaktu te ih naravno otići posjetiti. Također ono što veže obje organizacije jest činjenica da želimo pomoći mladim nezaposlenim osobama, te s tim ciljem planiramo prijaviti neke zajedničke projekte. Radujemo se novim iskustvima!

Morana Rogić, Martina Đurković