Info centar za mlade Zadar

ICMZ logo GOTOVO mali

Prvi lokalni Info centar za mlade Zadar je projekt Udruge CINAZ zamišljen kao javni prostor dostupan svim mladima, s ciljem kvalitetnog informiranja i educiranja uz raznolik sadržaj. Samim time usmjeren je na opće informiranje mladih između 15 i 30 godina na području Zadra i Zadarske županije.  Projekt seprovodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politku RH. 

Rad Info centra za mlade uključuje individualni rad s korisnikom (osobnim dolaskom, putem emaila i telefona) i organizirane grupne aktivnosti. Program Info centra i područja informiranja su u skladu s Nacionalnim programom za mlade i Planom implementacije Garancije za mlade. Info centar surađuje s drugim udrugama, relevantnim službama, javnim institucijama, stručnim pojedincima te uključuje volontere u svoj rad. 

Ovim projektom udruga CINAZ želi unaprijediti i profesionalizirati svoje iskustvo u području informiranja mladih koje je započela pokretanjem Info točke za mlade u Zadru u studenom 2012.

Radno vrijeme: radnim danima od ponedjeljka do petka od 8:00 - 14:00h.

Info centar je otvoren za sve mlade ljude bez izuzetka i bez prethodne najave. U to vrijeme nas mladi mogu posjetiti i koristiti mogućnosti koje Info centar nudi.

INDIVIDUALNE USLUGE: korištenje računala i Interneta, printanje i kopiranje, korištenje promotivnih i informativnih materijala, informiranje putem oglasnih ploča, pomoć pri lakšem pronalaženju adekvatnih izvora kvalitetnih i potpunih informacija.

ORGANIZIRANE AKTIVNOSTI: radionice, predavanja, edukacije, tribine, obilježavanja i manifestacije, javne akcije

INFORMACIJE SU DOSTUPNE: izravnim kontaktom u prostoru Info centra za mlade Zadar, putem telefona i e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.),  na oglasnim pločama (udruga CINAZ, Gradska knjižnica Zadar i Bibliobus, studentski klub Božo Lerotić, CISOK Centar Zadar), kroz dokumentirane informacije (knjige, letke, priručnike i brošure),  putem web stranice i društvenih mreža, kroz povremene posjete školama, fakultetima i drugim institucijama na području grada Zadra i Zadarske županije.

Info centar       slika 4

PROGRAM INFO CENTRA ZA MLADE ZADAR 2023./2024.


Radionica Uvod u investiranje, 1. dio, dionice i fondovi
Predavanje uz PPT prezentaciju, usmeno izlaganje, frontalni rad, interaktivno učenje i poučavanje, individualni rad, vježbe, pisanje, objašnjavanje, prikaz slučaja, rješavanje problema, iskustveno učenje.
Polaznici će steći osnovna znanja o ulaganju u dionice i fondove. Nakon završene radionice polaznici će znati na internetu pronaći kretanje cijene dionice i znati za sebe odabrati optimalan investicijski fond s obzirom na svoj financijski cilj, svoju dob i sklonost riziku. 

Radionica Uvod u investiranje, 2. dio, ETF-ovi
Predavanje uz PPT prezentaciju, usmeno izlaganje, frontalni rad, interaktivno učenje i poučavanje, individualni rad, vježbe, pisanje, objašnjavanje, prikaz slučaja, rješavanje problema, iskustveno učenje.
Polaznici će steći osnovna znanja o ulaganju u ETF-ove. Nakon završene radionice polaznici će znati na internetu pronaći ETF-ove u koje mogu ulagati i znati za sebe odabrati optimalan ETF s obzirom na svoj financijski cilj, svoju dob i sklonost riziku.

Radionica „Moj prvi posao“
Predavanje uz PPT prezentaciju, usmeno izlaganje, frontalni rad, grupni rad, individualni rad, pisanje, objašnjavanje, rasprava, prikaz slučaja, vježbe pisanja životopisa i molbe za posao, simulacija intervjua za posao i igra uloga, postavljanje pitanja, demonstrativna metoda, iskustveno učenje, usmena evaluacija.

Mladi će biti osposobljeni za aktivno traženja posla. Razvijena svijest sudionika o mogućnostima koje im pruža dobra priprema kako bi se istaknuli na razgovoru za posao. Jačanje konkurentnosti mladih na tržištu rada, posebice NEET skupine i provođenje Plana implementacije Garancije za mlade.

Radionica “Vještine poslovne komunikacije”
Predavanje uz PPT prezentaciju, usmeno izlaganje, frontalni rad, grupni rad, individualni rad, simulacija poslovne komunikacije, postavljanje pitanja i iskustveno učenje. 

Polaznici će unaprijediti način komunikacije sa svojim (potencijalnim) poslodavcem i kolegama. Saznati će koje su odlike uspješne poslovne komunikacije te je vježbati kroz demonstraciju, igru uloga i praktične zadatke kako bi ostavili dobar prvi dojam i održali ga u poslovnom svijetu.

Predavanje o radnom programu i programu stručne prakse u Sjedinjenim Američkim Državama
„Work and travel USA“ i „Internship USA“ 
Predavanje uz PPT prezentaciju, usmeno izlaganje, frontalni rad, objašnjavanje, interakcija, prikaz slučaja, rasprava.
Studenti će biti informirani o mogućnostima rada ljeti u SAD-u u sklopu radnog programa „Work and Travel USA“ te programa stručne prakse u SAD-u - “Internship USA”. Mladi će se potaknuti na stjecanje radnog iskustva i na mobilnost u globalnom okruženju.

Individualno savjetovanje za studente o radnim programima i programu stručne prakse u Sjedinjenim Američkim Državama 
Savjetovanje, pružanje informacija, interakcija, objašnjavanje, pretraživanje na prijenosnom računalu.
Studenti će dobiti individualnu informativnu podršku o odabiru radnog programa i programa stručne prakse u SAD-u prema svojim individualnim interesima i mogućnostima.

Predavanje o studiju u inozemstvu: Studij u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u
Predavanje uz PPT prezentaciju, usmeno izlaganje, frontalni rad, objašnjavanje, interakcija, prikaz slučaja, rasprava
Budući studenti će biti informirani o pravima i mogućnostima studiranja u inozemstvu s naglaskom na UK i SAD. Potaknuta studentska mobilnost i obrazovna mobilnost mladih.

Predavanje o studiju u inozemstvu: „Studiranje u Europskoj uniji
Predavanje uz PPT prezentaciju, usmeno izlaganje, frontalni rad, objašnjavanje, interakcija, prikaz slučaja, rasprava. Informirani budući studenti o pravima i mogućnostima studiranja u inozemstvu te povlasticama koje imaju kao građani EU. Potaknuta studentska mobilnost i obrazovna mobilnost mladih u Europskoj Uniji.

Individualno savjetovanje o mogućnostima studiranja u inozemstvu
Savjetovanje, pružanje informacija, interakcija, objašnjavanje,  pretraživanje uz prijenosno računalo, termin od 20 minuta po korisniku. Mladi dobili individualnu savjetodavnu i informativnu podršku i ponudu za odabir najbolje opcije studija u inozemstvu prema individualnim interesima i mogućnostima.

Radionica „Kako biti odrasla osoba u ljubavnoj vezi?“
Predavanje uz PPT prezentaciju, interaktivna metoda, usmeno izlaganje, frontalni rad, individualni rad, upitnik, radni materijali, pisanje, interakcija, rasprava. Mladi će steći znanja o različitim oblicima nasilja, posebice o psihološkom koji se često ne prepozna, potaknuto nenasilno rješavanje sukoba  i razvijanje asertivnosti u komunikaciji. 

Predavanje „Mladi i alkohol“
Predavanje uz PPT prezentaciju, interaktivna metoda, korištenje Kahoot alata, usmeno izlaganje, individualni rad, rasprava. Predavanje u dvije srednje škole.Mladi će steći znanje o rizicima i mitovima vezanim uz alkohol, razumjeti faktore koji potiču konzumaciju alkohola u mlađoj dobi, naučiti o utjecaju alkohola na zdravlje.

Predavanje „Stres – kako si mogu pomoći“
Predavanje uz PPT prezentaciju, interaktivna metoda, usmeno izlaganje, prikaz slučaja, rasprava.
Predavanje u dvije srednje škole. Mladi će naučiti prepoznati znakove stresa i različite tehnike kako se nositi s njime u svakodnevnom životu te biti informirani o dostupnim resursima za podršku. 

Kviz „Može li to malo zelenije?“
Online nagradni kviz s ciljem informiranja mladih o važnost ostavljanja što manjeg negativnog utjecaj na klimu i okoliš. Mladi će biti informirani o važnosti ostavljanja što manjeg negativnog utjecaj na klimu i okoliš.

Održivost u fokusu: Zelena kampanja
Za vrijeme provedbe projekta na našim društvenim mrežama, ćemo dijeliti s mladima korisne savjete o recikliranju i informacije o ekologiji u formatu "Jeste li znali?", dodatno podižući svijest o važnosti brige za okoliš i održivosti

Obilježavanje Dana planete Zemlje 22.travnja 2024.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a 1.12.2024.

Obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze 31.5.2024. 

Putopisno predavanje „Couchsurfing-totalno drugačije putovanje!“
Mladi će se  potaknuti na mobilnost i upoznavanje stranih kultura upoznati s mogućnošću putovanja s niskim financijskim budžetom

Vodič po Zadru za studente
Mladi će se upoznati s kulturnom i povijesnom baštinom Grada Zadra te informirani za lakše snalaženje u gradu, namijenjeno posebice studentima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske ili država.

Informacije i znanje na kotačima: Bibliobus

Informativni kutak za mlade u dva Bibliobusa i dijeljenje edukativnih, promotivnih i informativnih materijala mladima od 18 do 30 godina. Informativna podrška djelatnika Gradske knjižnice u Bibliobusu koji dva put mjesečno obilazi sela poput Islama Latinskog, Slivnice Donje, Posedarja, Zemunika donjeg, Tinja, Polače, Gorice, Kruševa, Smilčića, Škabrnje i Prkosa te otoke Dugi otok, Iž, Ugljan i Pašman.

Radionica recikliranja 
Mladi će osvijestiti kako svatko od nas može pridonijeti očuvanju okoliša putem kreativnih i održivih pristupa. 

Predavanje „Mladi u ruralnim sredinama“
Mlade će se upoznati sa pravnom regulativom vezanom za osnivanje, pokretanje i/ili diversifikaciju OPG-a te sa intervencijama i mjerama financiranja (EU i nacionalni izvori) 

Informiranje o izborima za Europski parlament
Predavanje uz prezentaciju, nagradni kviz. Aktivnost za maturante Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar. Podignuta razina informiranosti učenika o funkcioniranju Europskog parlamenta i o pravu prvog glasovanja s 18 godina za biranje zastupnika za EU parlament.

Predavanje: Predstavljanje Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru
Mladi studenti će se upoznati s pravnom pomoći za žrtve kaznenih djela koju pruža Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru te upoznati s mogućnošću volontiranja u Odjelu.

Edukacija “Pokretanje poduzetničkog pothvata”
Mladi će se upoznati s oblicima i načinima pokretanja poduzetničkog pothvata poput otvaranja obrta ili poduzeća te na kraju edukacije moći procijeniti koji je poslovni model najbolji za njih.

Profesionalno usmjeravanje za mlade slabijeg imovinskog statusa

Info karavana: Predstavljanje EU mogućnosti i inicijativa za mlade
Mladi će se upoznati s mogućnostima koje im nude programi Erasmus+, Europske snage solidarnosti i Eurodesk. 

Provedba Dijaloga EU-a s mladima

Individualni rad u informiranju i savjetovanju mladih 


 

PROGRAM LOKALNOG INFO CENTRA ZA MLADE ZADAR 2017./2018.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije i religijske netolerancije 12.12.2017.

Razvijanje multikulturalnosti i tolerancije te zaštita prava mladih pripadnika nacionalnih manjina.

Radionica pisanja projekta za program Erasmus+: Razmjena mladih / prosinac 2017.

Aktivni mladi te osobe i organizacije koje rade s mladima će naučiti kako pripremiti kvalitetan projektni prijedlog za natječaj u okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1, Razmjena mladih.

Informiranje mladih uz Bibliobus Gradske knjižnice Zadar / prosinac 2017. – listopad 2018.

Podizanje informiranosti mladih iz ruralnih područja Zadarske županije i otoka o projektima i mogućnostima europske mobilnosti za mlade, zapošljavanja, educiranja i stručnog usavršavanja i ostalim područjima interesa mladih.

Radioemisija-informativni kutak / prosinac 2017. – listopad 2018.

Tjedna informativna emisija u suradnji s HRT radio Zadar u cilju pravovremenog prenošenja informacija široj ciljanoj populaciji mladih.

Radionica „Moj prvi posao“ / siječanj 2018.

Mladi će biti osposobljeni za aktivno traženja posla te će se utjecati na svijest sudionika o mogućnostima koje im pruža dobra priprema kako bi se istaknuli na razgovoru za posao.

Putopisno predavanje „Couchsurfing-totalno drugačije putovanje!“ / siječanj 2018.

Poticanje mladih na mobilnost i upoznavanje stranih kultura te informiranje o mogućnosti putovanja s niskim financijskim budžetom.

Predavanje „Work and travel USA“ / siječanj 2018.

Informiranje studenata o mogućnostima rada ljeti u SAD-u u sklopu radnog programa „Work and Travel USA“.

Predavanje „Besplatni studij u Danskoj“ / siječanj 2018.

Informiranje mladih o mogućnostima kvalitetnog obrazovanja kroz besplatni studij u Danskoj, samom procesu prijave kao i životu u Danskoj.

Predavanje „Info mama“ / veljača 2018.

Podizanje razine informiranosti mladih trudnica, žena i parova koji planiraju proširenje obitelji o njihovim obvezama, pravima i mogućnostima koje im po zakonu u Republici Hrvatskoj pripadaju.

Radionica „Moj izbor“ / veljača 2018.

Učenici će biti bolje informirani o prednostima profesionalnog usmjeravanja, važnosti realne samoprocjene, te se upoznati s različitim kategorijama profesionalnih interesa i odgovarajućim radnim mjestima, portalom e-usmjeravanje i biti potaknuti na promišljanje o vlastitim profesionalnim interesima.

Predavanje „Studij u inozemstvu-Velika Britanija i Nizozemska“ / ožujak 2018.

Informirani budućih studenata o pravima i mogućnostima studiranja u inozemstvu te povlasticama koje imaju kao građani EU.

Predavanje „Erasmus cafe“ / ožujak 2018.

Informiranje studentske populacije za proces prijave na studentsku razmjenu u sklopu Erasmus+ natječaja u ožujku 2018.

Interkulturalne večeri s Erasmus studentima / ožujak i travanj 2018.

Promicanje multikulturalnosti u lokalnoj zajednici i upoznavanje lokalnog stanovništva s Erasmus studentima i stranim kulturama.

Radionica Dron-novinarstva / travanj 2018.

Polaznici će se, premijerno u Hrvatskoj, upoznati s najsuvremenijim oblikom novinarstva te podići vlastito znanje, sposobnosti i svjesnost o budućnosti medijske tehnologije., prednostima, mogućim zlouporabama i medijskim manipulacijama.

Obilježavanje Europskog dana informiranja mladih 17.4.2018: Predstavljanje Europskih snaga solidarnosti

Upoznavanje mladih s novom inicijativom Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za volontiranje mladih i rad na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe.

Manifestacija „Dani dobrih veza“: Radionica „Kako biti odrasla osoba u ljubavnoj vezi?“ / travanj 2018.

Ciklus radionica „Dani dobrih veza“ sa ciljem prevencije nasilja među mladima, poticanja nenasilnog rješavanje sukoba  i razvijanja asertivnosti u komunikaciji.

Manifestacija „Dani dobrih veza“: Radionica „Jesam li u toksičnoj vezi?“ / travanj 2018.

Prevencija različitih oblika nasilja među mladima posebice psihološkog koji se često ne prepozna, poticanje nenasilnog rješavanje sukoba  i razvijanje asertivnosti u komunikaciji.

Manifestacija „Dani dobrih veza“: „Kako se zauzeti za sebe u bliskim odnosima?“ / travanj 2018.

Poticanje nenasilnog rješavanja sukoba, razvijanja asertivnosti u komunikaciji i prevencije nasilja u  mladenačkim vezama.

Manifestacija „Dani dobrih veza“: Radionica „Kako biti svoj majstor/terapeut?“ / travanj 2018.

Razvoj odgovornosti za vlastito mentalno zdravlje, prevencija poremećaja mentalnog zdravlja,  unaprjeđenje i zaštita mentalnog zdravlja kod mladih. 

Radionice financijske pismenosti / svibanj 2018.

Polaznici će steći osnove financijske pismenosti i naučiti kako odgovorno upravljati vlastitim financijama.

Obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze 31.5.2018.

Integracija socijalno isključene skupine mladih u lokalnu zajednicu, povećanje razine informiranosti mladih o bolesti multiple skleroze, te uključivanje i informiranje poslodavaca o zapošljavanju mladih osoba s invaliditetom.

Radionica prirodne paste za zube / lipanj 2018.

Informiranje mladih o prednostima i dobrobitima izrade prirodne kozmetike od prirodnih sastojaka za cjelokupno zdravlje i očuvanje okoliša.

Radionica „Vještine poslovne komunikacije“ / rujan 2018.

Polaznici će unaprijediti verbalnu i neverbalnu (pisanu) poslovnu komunikaciju te povećati kompetenciju za aktivno traženja posla.

Obilježavanje kampanje „Time to Move“ 2018. / listopad 2018.

Informiranje i poticanje učenika i studenata na uključivanje u programe međunarodne mobilnosti u sklopu Erasmus+ programa s ciljem stručnog usavršavanja, rada i volontiranja u inozemstvu.

Vodič po Zadru za studente / listopad 2018.

Upoznavanje mladih s kulturnom i povijesnom baštinom Grada Zadra te informiranje u cilju lakšeg snalaženja u gradu, namijenjeno prvenstveno studentima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske ili država.

Dramska radionica „Gledaj, slušaj, osjeti!“ / listopad 2018.

Razvijanje profesionalnih vještina mladih umjetnika i mladih kulturnih djelatnika. Polaznici će steći uvid u osnove glume i umjetničko-scenskog izražavanja te biti potaknuti na kreativno izražavanje i kulturno stvaralaštvo.

 

PROGRAM LOKALNOG INFO CENTRA ZA MLADE ZADAR 2016./2017.

Radionice:

Linkedin - kreiraj svoj online profesionalni profil
Poduzetništvo - je li to za mene?
Intervju - istakni se i osvoji poslodavca!
Edukativna radionica pisanja projekata
Feng shui - radna soba
Seksualnost i ja
Ciklus edukativnih radionica: Priprema iz engleskog jezika za državnu maturu
Kako poboljšati svoje učenje?
Budi sam svoj majstor/terapeut
Radionica pisanja eseja i kreativnog izražavanja
Urbano vrtlarstvo
Dvodnevna manifestacija "Dani dobrih veza" - pet radionica

 Predavanja:

Shiatsu i "DO IN" vježbe
Spin doktori - medijski čarobnjaci ili prodavači magle
Obilježavanje Europskog tjedan mladih 2017: Predavanje "Predstavljanje Erasmus+ programa i Eurodesk mreže"

Edukacije, obilježavanja, informiranja

Edukacija za izradu internetske stranice
"Živa knjižnica", tema: međunarodna mobilnost mladij
Češko slovačka interkulturalna večer
Obilježavanje međunarodnog dana ljudskih prava, 10.12.2016.:Predstavljanje Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru
Tribina: tema putovanja
Obilježavanje Međunarodnog dana informiranja mladih

Partner u provedbi projekta Info centar za mlade Zadar je Gradska knjižnica Zadar, a suradnici su: CISOK Zadar (HZZ), Udruga za poboljšanje kvalitete življenja TERRA, Udruga Kreativne adaptacije, Volonterski centar Zadar, ESN Zadar (Erasmus Student network), udruga Argonauta s otoka Murtera, hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU, Udruga za promicanje hrvatsko-češko-slovačkih odnosa "Oko Jadrana", Odjel za psihologiju i Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, Regionalni Info centar za mlade, Info Zona iz Splita.

PROGRAM LOKALNOG INFO CENTRA ZA MLADE ZADAR 2014./2015.

 

 

Kontakt:

Adresa: Andrije Medulića 2, 23000 Zadar

Tel:  023 /315-673

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Facebook: https://www.facebook.com/InfoCentarZaMladeZadar

 

PRESS KUTAK/MEDIJI O NAMA