PREDSTAVLJAMO EUROPSKU VOLONTERSKU SLUŽBU

O ČEMU SE RADI?

Lokalni Info centar za mlade Zadru održao je predstavljanje Europske volonterske službe (EVS) u suradnji s Info Zonom iz Splita - Regionalnim Info centrom za mlade, u četvrtak 30. listopada, s početkom u 13.10h. Program Europske volonterske službe predstavljen je zainteresiranim maturantima Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru. U Multimedijalnoj dvorani škole okupilo se tridesetak učenika koji su htjeli znati nešto više o Europskoj volonterskoj službi, programu koji omogućuje volontiranje u stranoj zemlji čak do 12 mjeseci. Za volontere EVS programa sudjelovanje je besplatno, a osigurani su smještaj, hrana, osiguranje, mjesečni džeparac i putni troškovi.

EVS3

 

TKO I KAKO SE MOŽE PRIJAVITI ZA EVS?

Za volontiranje u nekoj europskoj zemlji mogu se prijaviti svi zainteresirani mladi od 17 do 30 godina, tako da na stranicama Europskog portala za mlade: http://europa.eu/youth/HR/ pronađu popis akreditiranih organizacija koje mogu sudjelovati u EVS-u. S tog popisa pronalazi se organizacija u stranoj zemlji koja ima akreditaciju kao 'receiving organisation' (organizacija primatelj),  u kojoj volonter obavlja službu i koja je dužna volonteru pružiti potporu u radu i učenju i osigurati praktične stvari oko života u novoj sredini. Potrebno je pronaći i organizaciju iz Hrvatske koja ima akreditaciju kao 'sending organisation' (organizacija pošiljatelj), koja je zadužena za pripremu volontera za odlazak. Sa lijeve strane postoji tražilica koja pomaže odabrati zemlje, područja interesa, vrstu organizacije i sl. Nakon pronalaska željenog projekta volonter treba kontaktirati organizaciju oko slobodnih volonterskih pozicija i dalje s njima dogovoriti početak službe.

ŠTO KAŽU EVS VOLONTERI?

EVS1Svoja iskustva i dojmove na samome predstavljanju EVS-a ispričale su i volonterke Yordanka iz Bugarske te Dominika iz Poljske, koje trenutno volontiraju u udruzi Argonauta na godinu dana. Volonterke su istaknule kako je potrebno imati hrabrosti za ovakvu odluku, no maturantima su poručile da svakako iskoriste ovu priliku, barem na par mjeseci. Ističu kako su volontirajući kroz EVS projekt naučile mnogo toga, primjerice, u radu s djecom, naučile su hrvatski jezik, izgradile su samopouzdanje, upoznale se s hrvatskom kulturom i prirodnim ljepotama, te upoznale mnoge prijatelje. Također su istaknule kako je važno napisati dobro motivacijsko pismo i životopis pri prijavi za volontiranje.

Za više informacija vezanih uz Europsku volontersku službu, pored europskog portala za mlade, možete pronaći i na www.mobilnost.hr, ili se jednostavno obratite u novootvoreni Info centar za mlade Zadar.

 

 

Fotogaleriju slika možete pogledati na facebook stranici.

 

Martina Đurković