U subotu, 23. ožujka 2024. godine na  Narodnom trgu u Zadru Udruga CINAZ je bila domaćin jedinstvenog događaja - preduskršnjeg sajma "Dan malih poduzetnika". Organiziran s ciljem podržavanja učeničkog zadrugarstva i poduzetništva, ovaj sajam je pružio priliku mladim talentima da pokažu svoju kreativnost i poduzetnički duh.

Manifestacija je bila plod uspješne suradnje između CINAZA, Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra te Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Financijska podrška ovih institucija omogućila je da se projekt "Mali poduzetnici" ostvari, promovirajući poduzetničke kompetencije djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije.Od 10 do 13 sati, posjetitelji su imali priliku istražiti raznovrsne proizvode iz učeničkih zadruga.
Uskršnji ukrasi, mini aranžmani, keramički ukrasi, čajevi, maslinovo ulje, proizvodi od lavande, nakit od konca - samo su neki od mnogobrojnih dekorativnih predmeta koje su ponosno predstavili mladi poduzetnici.
Sugrađani nisu krili svoje oduševljenje. Sunčano jutro dodatno je obogatilo atmosferu, a entuzijazam i radost djece bili su zarazni.Posjetitelji su iskoristili priliku ne samo da kupe neke od unikatnih proizvoda, već i da pruže podršku mladim talentima koji su svojim trudom i radom stvarali vrijednost za zajednicu.Ovaj sajam nije samo pružio platformu za prodaju proizvoda, već je također bio važan korak u osnaživanju djece i mladih da vjeruju u svoje ideje i talente te da razvijaju poduzetnički duh i kompetencije. Njihova posvećenost i entuzijazam svijetla su budućnost lokalne poduzetničke scene.
Zahvaljujemo svima koji su podržali ovaj događaj svojim dolaskom i podrškom. Vaša podrška ima dubok i trajan utjecaj na razvoj mladih poduzetnika.
Veselimo se budućim inicijativama i susretima koji će dodatno osnažiti poduzetnički duh u našoj zajednici.

Uzbudljive radionice pod nazivom "Radionica izrade promo materijala" i "Radionica brendiranja" završile su jučer kao druga faza projekta "Mali poduzetnici"! 
Vođene su od strane profesorice Sandre Bijelić Pajović, stručnjakinje s bogatim iskustvom u ekonomiji i vođenju učeničkih zadruga.
 
Cilj ovih aktivnosti bio je osnaživanje učenika u području poduzetništva kroz izradu promidžbenog materijala i deklaracija za proizvode učeničkih zadruga. Kroz metode grupnog rada, učenici su stvarali dizajn etiketa s naglaskom na ekološku ambalažu, promovirajući proizvode svojih zadruga.
  
 
Projekt "Mali poduzetnici" predstavlja nastavak uspješnih inicijativa s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Glavni fokus projekta usmjeren je na osnivanje i osnaživanje učeničkih zadruga. Ciljana skupina uključuje 206 djece i mladih s područja grada Zadra, Dugog otoka, Grada Benkovca i Grada Knina. Ostvarenje ciljeva projekta planira se kroz raznolike aktivnosti poput edukativnih radionica o poduzetništvu, kreativnih radionica, predstavljanja učeničkih zadruga na manifestaciji "Dan malih poduzetnika" u Zadru te terenskih posjeta Poduzetničkom inkubatoru u Zadru. 

Ovaj značajan projekt dobio je financijsku podršku od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.

Sudjelujući u aktivnostima unutar projekta Mali poduzetnici, škole poput OŠ Šime Budinić, OŠ Š.Kožičića Benje Zadar, OŠ Zadarski otoci, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Benkovac i OŠ Domovinske zahvalnosti Knin postaju epicentri inovacija i poduzetničke energije! Nadamo se da ćete nam se pridružiti na sljedećoj aktivnosti - manifestaciji "Dan malih poduzetnika", koja će se održati 23.3. na Narodnom trgu!
 

S ponosom dijelimo vijest o uspješnom zaključenju prve faze radionica unutar našeg projekta "Mali poduzetnici". Učenici su aktivno sudjelovali, iskazali veliki entuzijazam te stekli nova znanja o poduzetništvu, istovremeno razvijajući svoje vještine. 

Radionice pod nazivom "Poduzetnička početnica", vođene od strane stručnjakinje Višnje Perin iz Udruge CINAZ, imale su za cilj upoznavanje učenika s osnovnim pojmovima poduzetništva te poticanje pozitivnih stavova prema poduzetništvu. Ova radionica označava prvi korak u nizu aktivnosti koje će se provoditi unutar projekta "Mali poduzetnici" Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ. 

  

Projekt "Mali poduzetnici" predstavlja nastavak uspješnih inicijativa s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Glavni fokus projekta usmjeren je na osnivanje i osnaživanje učeničkih zadruga. Ciljana skupina uključuje 206 djece i mladih s područja grada Zadra, Dugog otoka, Grada Benkovca i Grada Knina. Ostvarenje ciljeva projekta planira se kroz raznolike aktivnosti poput edukativnih radionica o poduzetništvu, kreativnih radionica, predstavljanja učeničkih zadruga na manifestaciji "Dan malih poduzetnika" u Zadru te terenskih posjeta Poduzetničkom inkubatoru u Zadru. 

Ovaj značajan projekt dobio je financijsku podršku od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. 

Ponosni smo na suradnju s Gradom Zadar i šest osnovnih škola - OŠ Šime Budinić, OŠ Š.Kožičića Benje Zadar, OŠ Zadarski otoci, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Benkovac, OŠ Domovinske zahvalnosti Knin. Posebnu podršku projektu pruža poduzetnički inkubator Inovativni Zadar d.o.o. organizacijom terenskih posjeta školama uz stručno informativno vodstvo. Također, zahvaljujemo Srednjoj školi Stanka Ožanića lokalnoj podružnici HUUZ-a na informativnoj podršci za osnivanje učeničke zadruge. 

Nestrpljivo očekujemo iduće korake i radujemo se novim izazovima koje donosi projekt "Mali poduzetnici". Djeca su iskazala veliko uzbuđenje, a podrška zajednice neizmjerna. Hvala svima koji su dio ovog posebnog nam projekta! 

 

U siječnju 2024. godine, Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ s ponosom najavljuje početak provedbe svog  projekta - Info centar za mlade Zadar koji se provodi uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i to u partnerstvu sa Gradskom knjižnicom Zadar. Info centar za mlade Zadar ima za cilj informirati, savjetovati i educirati mlade od 15 do 30 godina na području grada Zadra i Zadarske županije, prepoznajući važnost kvalitetnog informiranja mladih. 

Rad Info centra za mlade uključuje individualni rad s korisnikom (osobni dolazak, digitalna komunikacija) i organizirane grupne aktivnosti. Program Info centra i područja informiranja su u skladu s Nacionalnim programom za mlade i Planom implementacije Garancije za mlade. Info centar surađuje s drugim udrugama, relevantnim službama, javnim institucijama, stručnim pojedincima te uključuje volontere u svoj rad. 

Ovim projektom udruga CINAZ s partnerom Gradskom knjižnicom Zadar želi nastaviti sa profesionalizacijom informativnog rada s mladima i odgovarati na potrebe mladih u lokalnoj zajednici.

Info centar za mlade otvoren je radnim danima od ponedjeljka do petka od 8 do 14h za sve posjetitelje (Andrije Medulića 2, 2.kat) koji žele fizički oblik informiranja uz stručnu podršku, a nudi i individualno informiranje i informativnu podršku mladima putem digitalnih komunikacijskih kanala (email, telefon, društvene mreže, digitalne platforme) u dogovoru s korisnikom i terenske oblike informiranja mladih. Info centar je otvoren za sve mlade ljude bez izuzetka. 

 

ZAŠTO JE INFORMIRANJE MLADIH BITNO?

 Informiranje i savjetovanje mladih polazi od prava mladih na potpunu i pouzdanu informaciju koja je priznata u mnogim najvažnijim europskim dokumentima i rezolucijama Vijeća EU-a. Ovo područje rada s mladima iznimno je važno za osobni i profesionalni razvoj mlade osobe. Kvalitetna informacija pomaže mladima u donošenju važnih odluka, potiče njihovu samostalnost, pomaže na njihovom putu prema odrastanju, potiče njihovo kritičko mišljenje, digitalne i medijske kompetencije te aktivno sudjelovanje u društvu. 

 

ŠTO NUDI INFO CENTAR ZA MLADE ZADAR?

 Projekt će poboljšati kvalitetu života mladih na području gdje takva usluga nije bila do sada dovoljno razvijena. Kroz različite aktivnosti, mladi će imati priliku stjecati kompetencije, razvijati vještine i znanja te unaprijediti svoju konkurentnost na tržištu rada. Osim toga, potiče se aktivno sudjelovanje mladih u europskim programima mobilnosti i volontiranja, uključujući Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. 

 

AKTIVNOSTI INFO CENTRA ZA MLADE ZADAR:

Unutar provedbe projekta, mladi će imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama i predavanjima, poput radionica o financijskoj pismenosti, radionica za razvoj poduzetništva, radionice vještine poslovne komunikacije, predavanja o mogućnostima studiranja u inozemstvu, radionice za unapređenje mentalnog zdravlja, informativnih kampanja, javnih akcija, putopisnog predavanja, radionice recikliranja i mnogih drugih. Ove edukativne aktivnosti osmišljene su s ciljem poticanja raznolikog osobnog i profesionalnog razvoja mladih, pružajući im alate i znanja koja će im koristiti u budućnosti.

 

Projekt Info centar za mlade Zadar donosi stručan pristup podršci mladima u Zadarskoj županiji, stvarajući most između informacija, obrazovanja i društvenog angažmana. Uključite se i budite dio pozitivnih promjena u zajednici. Zajedno gradimo bolju budućnost mladih!

Za dodatne informacije javite se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te zapratite društvene mreže Udruge CINAZ na kojima ćete moći dobiti sve informacije i obavijesti o nadolazećim aktivnosti i kako se prijaviti na njih - https://www.facebook.com/InfoCentarZaMladeZadar/  / https://www.instagram.com/udrugacinaz/

 Ovaj Projekt provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

✨ Razmjena znanja i aktivacija mladih su ključni koraci prema boljoj budućnosti!✨ 

Provedeno je sedam Analiza društvenog utjecaja u sklopu projekta "Mreža za aktivaciju mladih" čiji je voditelj Udruga Zamisli iz Zagreba. 
Projektni konzorcij okuplja 15 udruga, Ekonomski institut Zagreb i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu.

Dijelimo s vama rezultate na sljedećoj poveznici: https://zamisli.hr/index.php/mreza-za-aktivaciju-mladih/206-analiza-drustvenog-utjecaja